menu close menu

Czerwone herbaty fermentowane

Tradycyjny pu-erhCzerwone herbaty to tzw. herbaty postfermentowane. Jedną z nich jest popularny w naszym kraju puerh, choć warto zaznaczyć, iż w Chinach uznawany jest on za herbatę czarną, gdyż właśnie ten kolor ma jego susz. Puerh pochodzi z prowincji Yunnan (Chiny). Proces jego produkcji rozpoczyna się, gdy liście, z których przygotowywany będzie susz, zwiędną i wyschną. Gdy nie ma już w nich wody, umieszczane są w specjalnych koszach z wikliny, którymi, raz na jakiś czas, się potrząsa, by liście przemieszać, a także po to, by ich brzegi się powycierały, co ułatwia przeprowadzenie procesu fermentacji. To właśnie dzięki niemu napar przygotowywany z liści herbacianych drzew jest tak zdrowy oraz, co z pewnością równie ważne, taka aromatyczny i smaczny. I dalej, im dłużej liście fermentują, tym właściwości przygotowanej z nich później herbaty są silniejsze.

Źródłem czego są czerwone herbaty? Garbników, przeciwutleniaczy, wapnia, selenu, miedzi, magnezu, cynku, manganu, a nawet witaminy C. Stanowią więc, tym samym, prawdziwe źródło zdrowia oraz witalności. Co więcej, ich picie ma również pozytywny wpływ na urodę, gdyż odtruwają organizm, dzięki czemu poprawia się stan naszej skóry, oraz, jako że, jak zostało wspomniane, zawierają przeciwutleniacze, zapobiegają jej starzeniu się. Puerh, ponadto, wspomaga odchudzanie, stąd można powiedzieć, iż dba również o naszą sylwetkę. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż na bazie puerha produkowanych jest wiele suplementów diety przeznaczonych dla osób, które borykają się z nadwagą i chcą się jej jak najszybciej pozbyć. Tak więc, odchudzające działanie tej herbaty nie jest mrzonką – wykorzystuje się je nawet w produkcji przemysłowej oraz w wyspecjalizowanych laboratoriach medycznych czy farmaceutycznych.

Na tych quasi-kosmetycznych właściwościach nie kończą się jednak zalety picia czerwonej herbaty, gdyż ta, dodatkowo, wspomaga pracę jelit i przeciwdziała zaparciom, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, przyspiesza i usprawnia trawienie, działa moczopędnie, pobudza (choć zawiera jedynie śladowe ilości kofeiny), wspomaga wątrobę oraz, co ciekawe, redukuje nieprzyjemne objawy związane z nadużyciem alkoholu, stąd warto wypić ją np. po aż nadto udanej imprezie. Napar wzbogacony o dodatek świeżego soku z cytryny szybko poradzi sobie z tzw. kacem, czyli weekendową zmorą wszystkich imprezowiczów.