menu close menu

 

Sproszkowane herbaty

Herbaty sproszkowane. Czy warto je pić?

Matcha to japońska sproszkowana herbata, która, choć wciąż niezbyt znana i popularna w naszym kręgu kulturowym, w Kraju Kwitnącej Wiśni jest ceniona od wieków. Wykorzystuje się ją nawet w ceremonii picia herbaty (cha-no-yun) oraz, co ciekawe, jako dodatek do wypieków i innego rodzaju słodyczy (o czym za chwilę). Herbata matcha jest wytwarzana z liści krzewów, które to, na około dwa tygodnie przed zbiorami liści, są zasłaniane od słońca przy pomocy specjalnych mat.  Dzięki temu krzewy rodną wolniej, ich liście są bladozielone i bardzo delikatne, a parzona z nich herbata – słodsza i dużo bardziej aromatyczna, przy czym ów aromat jest, tu znów, delikatniejszy niż w przypadku innych zielonych herbat. Jak zostało wspomniane, matcha to herbata sproszkowana. Liście tak uprawianych krzewów są bowiem ścierane na drobniutki proszek i to właśnie ów proszek poddaje się procesowi parzenia. Forma ta nie powinna dziwić nas, Europejczyków, gdyż ze sproszkowanymi napojami jesteśmy naprawdę dobrze zaznajomieni – mamy herbatki w proszku, rozpuszczalną kawę etc. W przeciwieństwie do nich matcha się nie rozpuszcza, nie zalewa się jej też po prostu wrzątkiem, ale, koniec końców, taka jej forma powinna być dość intuicyjnie przez nas akceptowana.

Czy warto pić matchę? Zdecydowanie tak! Herbata matcha ma bowiem bardzo wiele właściwości: pobudza i jednocześnie uspakaja (w przeciwieństwie do kawy, której efekt ogranicza się jedynie do pobudzenia, co więcej, pobudzenia raczej nerwowego niż takiego, które jest po prostu jakiegoś rodzaju gotowością do aktywności), więc wspomaga koncentrację; przyspiesza odchudzanie; działa moczopędnie i odtruwa organizm, równocześnie alkalizując go; wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko różnego rodzaju infekcji; dba o układ moczowy; redukuje objawy starzenia się skóry; zapobiega próchnicy’ reguluje (normuje) ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca; reguluje trawienie, stymulując produkcję soków (enzymów) trawiennych; wykazuje działanie antynowotworowe (dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów – przeciwutleniaczy. Jak widać, regularne picie matchy przynosi niezwykle wiele korzyści zdrowotnych. Co ciekawe, można ją dodawać również do dań – ciasteczek, ciast, lodów, koktajli (tzw. smoothies) czy klusek. Nie tylko nadamy im wówczas charakterystycznego aromatu i posmaku, ale i w naturalny sposób zabarwimy je na jasnozielony kolor, co uatrakcyjni ich wygląd.